matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
kasia:
Prosze o sprawdzenie zadan
5
x+4
=1
5
x+4
−1=0
5−1(x+4)
x+4
=0
5−x−4
x+4
=0 1−x=0 x=1 D=x+4#0 x#−4 D=R\{−4}
9 sty 20:30
Eve:
dobrze
9 sty 20:31
5-latek :
Kasiu to sa proste rownania i po wyznaczeniu dziedziny mozesz je rozwiazywac z proporcji
1
Zauwaz ze 1=
1
wiec zapiszmy to tak
5
1
=
x+4
1
Mamy z proporcji 5*1=x+4*1 5=x+4 to x= ......
4x+5
x+4
jesli masz taka postac np
=
to rozwiazujesz z proporcji
x−2
x+2
2
3
Zauwaz tez ze np 2=
to samo 3=
1
1
Przy rownaniach wymiernych zawszse daz do proporcji Inaczej jest z nierownosciami
5
A jakbys miala to rownanie napisane tak
−1=0 to jakbys to rozwiazala ?
x+4
9 sty 20:40