Rozwiaz algebraicznie uklad rownan
Nataalka: |x−1|+ 3|y |=5.
|2−2x| + 2 = |6y|
Rozwiaz uklad algebraicznie i graficznie
x− |y−4| =4.
|x−3| + |y−4| =3
Bardzo proszę o wytłumaczenie i krótki komentarz
9 sty 19:41
Martiminiano: Algebraicznie, czyli układem równań, a graficznie tzn. wyznaczyć y w obu równaniach, narysować
w jednym układzie oba wykresy i odczytać miejsce przecięcia.
9 sty 19:43
Nataalka: Wiem co trzeba zrobić ale niestety nie wychodza mi wyniki..
9 sty 19:44
Martiminiano: W takim razie może pokażesz jak rozwiązujesz?
9 sty 19:48
Nataalka: Tylko właśnie w tym pierwszym nie bardzo wiem czy da sie to zrobić metodą przeciwnych
współczynników czy lepiej podstawiania
9 sty 19:52
5-latek : 3|y|= |3y| (jak wolisz
takze |6y|= 6|y| (jak wolisz
9 sty 19:55
Martiminiano: Spójrz

Ix−1I+3IyI=5
2|x−1|−6|y|=−2
Ix−1I+3IyI=5
|x−1|−3|y|=−1
2|x−1|=4
|x−1|=2
x=..... lub x=.....

9 sty 19:56
Nataalka: Dziekuje bardzo właśnie to |6y| mi nie pasowało

A ten drugi przykład to moge skrócić to
|y−4| ?
9 sty 20:09
Martiminiano: W drugim dostaniesz Ix−3I+x−7=0
I myślę, że wtedy trzeba by to rozbić na dwa układy
Dla x>3 x−3+x−7=0 i Dla x<3 −x+3+x−7=0
Od razu widać, że drugi jest sprzeczny, więc zostanie tylko jedno rozwiązanie x=5
9 sty 20:17
Martiminiano: Tak i Marcin się naprodukował, to można już sobie pójść

Ech...
9 sty 20:48
Mila:
A Ty Marti nie masz ciekawych zadań?
9 sty 20:56
Martiminiano: Aktualnie uczę się permutacji i wariacji. Przez wolne musiałem uzupełnić wiadomości z
wielomianów (dzielenie, twierdzenie Bezouta itd.) bo moja wiedza w tej dziedzinie była zerowa.
9 sty 20:58
Mila:
Zobacz tę maturkę, którą wkleił maturzysta .
9 sty 21:36
Nataalka: Jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc
9 sty 22:44