proszę o rozwizanioe
Michał: wykaż że dla każdej liczby n ∊ N+ wielomian W(x) = ( x − 2)2n +( x − 1)n − 1 jest
podzielny przez wielomian Q(x) = x2 − 3x +2
Q(x) = ( x − 1 )( x −2)
sprawdziłem dla n = 1 wielomian w(x) jest podzielny przez wielomian Q(x)
dalej nie wiem
9 sty 19:13
Ditka:
W(1)=0 ⇔ podzielny przez (x−1)
W(2)=0⇔ podzielny przez (x−2)
więc podzielny przez (x−1)(x−2)
9 sty 19:24
Michał: ale co dzieje się z potęgą
9 sty 19:38
Mila:
W(1)=(1−2)2n+(1−1)n−1=(−1)2n+0n−1=1−1=0
Teraz licz W(2)
9 sty 20:15
Michał: W(2) = ( 2−2)2n + (2− 1) n −1 = 02n + 1n − 1 = 1 − 1 = 0
czy to jest dobrze
9 sty 20:20
Michał: | | 4√5 | |
jeszcze proszę o sprawdzenie następującego zadania wynik to |
|
|
| | 9 | |
| | 2√5 | |
miara kata ostrego równa się α i tgα = |
| Wartość wyrażenia sin2α jest równa
|
| | 5 | |
sin2α = 2sinαcosα z sin
α + cos
α = 1
| | sinα | | 2√5 | | 2√5 | |
tgα = |
| = |
| ⇒ sinα = |
| cosα wstawiłem do jedynki |
| | cosα | | 5 | | 5 | |
trygonometrycznej
| | 2√5 | | √5 | | 4 | |
to 2sinαcosα =2* |
| * |
| = |
| wynik jest inny gdzie jest błąd
|
| | 5 | | 3 | | 3 | |
9 sty 21:09
Mila:
sin
2α+cos
2α=1
| | 2 | | √5 | | 4√5 | |
2* |
| * |
| = |
| =sin(2α) |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
9 sty 21:19
Michał: już znalazłem błąd
| | 2 | | 2 | | √5 | | 4√5 | |
sinα = |
| 2sinαcosα = 2* |
| * |
| = |
|
|
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
przepraszam i dziękuję MIli za rozwiązanie powyższego zadania
9 sty 21:28
Mila:
9 sty 21:30
Michał: jeszcze raz dziękuje
9 sty 21:58