Optymalizacja
Michał:

Długość przekątnej prostokąta jest równa 8. Oblicz boki tego prostokąta jeżeli jego pole jest
maksymalne.
a
2+b
2=64 z pitagorasa
a=
√64−b2
f(b)=b*
√64−b2
| | −2b2 | |
f'(b)=√64−b2+ |
| |
| | 2√64−b2 | |
i nie wiem co dalej. Proszę o pomoc
9 sty 18:42
===:
nad jedną kreskę ułamkową − przyrównuj do 0
9 sty 18:46
Michał: mógłbym prosić o dalsze roziwązanie? coś mi tu nie gra
11 sty 11:13
Kacper:
A gdzie dziedzina funkcji?
11 sty 11:18
zyd: proponuje abyś zrobił to inaczej to znaczy to b przed pierwiastkiem w funkcji f(b) dał pod
pierwiastek wtedy otrzymujesz funkcje złożona która jest prosta dziedzina też jest ważna tak
btw Michał z jakich zbiorów korzystasz? pozdrawiam
11 sty 11:23
zyd: wyszło mi że a , b = 4√2
11 sty 11:42
Michał: nie chce robić na funkcji złożonej tylko tak jak zacząłem. Jak to dokończyć? możecie
obliczenia?
11 sty 19:46
Mila:
0<b<8
| | −b2 | |
f'(b)=√64−b2+ |
| = sprowadzamy do wspólnego mianownika |
| | √64−b2 | |
f'(b)=0⇔
64−2b
2=0
Licz dalej i analizuj.
11 sty 20:33
zyd: z jakich repetytoriów robisz zadania ?
11 sty 22:36
Michał: nie robie z repetytoriów gdzieś na necie znalazłem
12 sty 22:32
Michał: mi wyszło że max jest w punkcie dla x=4√2 czyli b=4√2 i a tyle samo?
13 sty 12:34
J:
.. na ogół w tego typu zadaniach, maksymalne pole, to pole kwadratu ...
13 sty 12:37