całka
trąba: Co zrobić z taką całką:
| | 1 | |
∫(ctg2x − |
| dx |
| | cos2xsin2x | |
z tej pierwszej całki wychodzi −ctgx ale jak rozbić ten ułamek?
9 sty 18:32
9 sty 18:56
trąba: a skąd ten x przed sin2x ?
9 sty 19:00
Eve: pomyłka

sorki
9 sty 19:35
trąba: no to z tego wychodzi −ctgx − tgx * (−ctgx) i co dalej?
odpowiedź mam − x − tgx tylko skąd ten x?
9 sty 21:24
9 sty 21:26
trąba: i mam to do tego mnożenia wstawić?
9 sty 21:30
Eve: tak
9 sty 21:34
trąba: no ale to skąd potem mi wyjdzie ta odpowiedź: − x −tgx, jak podstawię za tg to co Pani
napisała.
9 sty 21:38
Eve: czekaj, bo cos mi od początku nie pasuje
skąd całka z ctg x=−ctgx?
9 sty 21:39
trąba: rozpiszę to
9 sty 21:41
Eve: najlepiej
9 sty 21:41
trąba: | | cos2x | |
∫ctg2x dx = ∫(cosx/sinx)2 dx = ∫ |
| dx = ∫(1/sin2x − sin2x/sin2x)dx = |
| | sin2x | |
∫1/sin
2x dx = −ctgx + C
9 sty 21:44
Bogdan:
| 1 | | sin2x + cos2x | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| cos2x sin2x | | cos2x sin2x | | cos2x | | sin2x | |
9 sty 21:45
Eve: własnie mi tego brakowało

dzięki Bogdan
9 sty 21:46
trąba: nie wiedziałam właśnie jak to rozpisać, dziękuję Bogdan
9 sty 21:47
trąba: mogę jeszcze spytać tylko co w takiej całce wziąć za podstawienie:
∫e2sinx * cosx dx
9 sty 21:49
Eve: 2sinx=t
9 sty 21:52
trąba: dziękuję
9 sty 21:53
Eve:
9 sty 21:55