stopnie
amadeusz: Jak przekstalcic 82,5 stopnia na zapis stopien minuta sekunda
9 sty 17:47
daras: a ile to jest pół stopnia
9 sty 17:50
Bogdan:
−0,5o = 30'
9 sty 17:50
daras: ręce i nogi opadywują....
c'est la vie
9 sty 17:50
Bogdan:
mnie też
9 sty 17:51
Arcyksiążę:
I nie tylko to...
9 sty 17:52
daras: uwiąd mózgu
9 sty 17:52
amadeusz: dalem za latwy przyklad a np 82,52254
9 sty 17:54
amadeusz: chodzi mi o sposob prezliczania
9 sty 17:54
Bogdan:
A to dla Ciebie za trudne, żeby samemu ustalić sposób postępowania? Czy jak zwykle
czekasz na gotowy przepis
9 sty 17:57
amadeusz: niestety nie wiem jak to zrobic dopiero sie ucze o stopniach a chcialem zablysnac na lekcjach
matematyki wiec zadalem pytanie z nadzieja na udzielenie odpowiedzi poniewaz sobie z tym nie
radze
9 sty 18:00
pigor: ..., α= 82,52254 =
82 o x ' y '' =
| | 52254 | | x | |
otóż, widzę to np. tak :0.52254 = |
| = |
| ⇔ |
| | 100000 | | 60 | |
| | 3524 | | y | |
⇔ 10000x= 6*52254 ⇒ x=31,3524 ⇒x=31'i |
| = |
| ⇒ |
| | 10000 | | 60 | |
⇒
1000y = 6*3524' ⇒ y= 21,144 ⇒
y=21''
zatem
α =82 o 31' 21'' . ...
9 sty 20:02
5-latek : Podejrzewwam ze w liceum beda tylko stopnie i minuty a do tego wystarcza tablice matematyczne
gdzie minuty sa co 10
9 sty 20:09
daras: myślisz , że jeszcze używa się tablic?

ale amadeusz ma bajera, który działa na pigora
9 sty 20:12
daras: spróbuj teraz zamienić to na radiany
9 sty 20:13