punkty przegięcia
Keity: Punkty przegięcia
Mam taki przykład: f (x) = x
4 * ( 12lnx − 7) Df:t( 0; +
∞)
Policzyłam pierwszą pochodną i wyszło: 4x
3 (12lnx − 4)
a z drugiej: 12x
2(12lnx−1)
Następnie zrobiłam:
12x
2 (12lnx−1) = 0
12x
2 = 0
x=0
12ln x − 1 = 0
12 lnx = 1
log e x = 1/12
i nie wiem co dalej?
9 sty 17:30
daras: a nie próbowałąs wpisac w Google?
9 sty 17:47
Keity: skoro tutaj o to pytam, to chyba licze na pomoc, a nie na Wujka Google

?
9 sty 17:48
daras: policz f"' i podstaw znalezione miejsca zerowe, jeżlei f"'(x) ≠ 0 to znalazłaś pp
9 sty 17:48
daras: wujek Google ci pomoże

przeciez wszystko już było jak rzekł Ben Abiba

wystarczy tylko
poszukac i poczytac chyba, że liczysz na gotowca
9 sty 17:49
Keity: gdybym liczyła na gotowca, to nie liczyłabym tego sama

a Wujek Google nie zawsze służy
pomocą

f''' wyszło mi 24 * 12lnx + 24 * 12 = 288(lnx + 1) i teraz mam sprawdzić czy jest to ≠0?
9 sty 17:54