Kombinatoryka
Frost: Ile jest liczb ośmiocyfrowych, w których zapisie 0 występuje 5 razy, a pozostałe cyfry są
nieparzyste?
Wychodzi mi 2625 a odpowiedź w książce jest 2626
9 sty 17:28
Frost: Robiłem tak:
Zero nie może być na początku więc wybieramy z 7 miejsc, występuje 5 razy więc na pozostałych
trzech miejscach może wystąpić cyfra: 1,3,5,7,9 czyli 5
3
9 sty 17:32
Mila:
Dobrze.
9 sty 17:37
Frost: Okey, musze się prawdopodobieństwa i kombinatoryki do 31 stycznia nauczyć bo II etap AGH czeka
9 sty 17:39
Mila:
Walka o diamentowy indeks?
9 sty 17:44
Frost: Tak, chciałem spróbować swoich sił z matematyki ( 99 ptk I etap) i fizyki (90 ptk).
Próbuje zrozumieć prawdopodobieństwo bo to 20 ptk na konkursie.
Analizuje obecnie tego typu zadanie:
Ile jest liczb sześciocyfrowych których zapisie cyfry tworzą ciąg rosnący?
Odpowiedź to
| |
lecz nie rozumiem jej, tzn na logikę rozpisałem sobie możliwości i można tak dojść do |
| |
wyniku
9 sty 17:55
Frost: | |
z cyfr 1,2,3,4,5,6,7,8,9 wybieramy 6, dzięki temu wzorowi obliczami liczbe możliwości |
| |
tego wyboru ale czy gwarantuje to nam, już warunki zadania? ( zapis tworzy ciąg rosnący)
9 sty 17:58
Frost: obliczamy*
9 sty 17:58
Mila:
Symbol Newtona, nie miałeś jeszcze prawdopodobieństwa?
{1,2,3,4,5,6,7,8,9} ze zbioru cyfr wybieramy 6 cyfr, nie może się liczba zaczynać zerem.
Gdyby chodziło ciąg malejący, wybierałbyś z 10.
Nie wiem ,czy o to Ci chodzi.
Pytaj dalej, to spróbuję wyjaśnic.
9 sty 18:03
Frost: Próbowałem coś napisać ale zrozumiałem

Kolejne zadanie:
Ile jest liczb pięciocyfrowych w których zapisie występuje cyfra 7 i cyfry tworzą ciąg rosnący?
Robiłem to na dwa przypadki:
1) 7 występuje w rzędzie jedności
2) 7 występuje w rzędzie dziesiątek
| |
* 2 możliwości ( na miejscu jedności występuje 8 lub 9 ) |
| |
3) 7 występuje w rzędzie setek
| |
jedna możliwość ( cyfra dziesiątek 8 cyfra jedności 9) |
| |
należy zsumować te wszystkie rozwiązania.
Wychodzi dobra odpowiedź ale w odpowiedzi mam wzór podany:
| |
moje obliczenia sprowadzają się do tego wzoru czy interpretacja tego wzoru |
| |
jest inna?
9 sty 18:12
Mila:
Wyjaśnię na prostym przykładzie.
Jeżeli masz zbiór {2,3,4,5}
Tworzymy ciągi trzywyrazowe o różnych cyfrach.
4*3*2=24 na tyle sposobów możesz utworzyc różne ciągi ( ważna kolejność)
np.z cyfr:{2,3,5} będzie 6 różnych ciągów (3!)
(2,3,5),(2,5,3) (3,2,5),(3,5,2),
(5,3,2), (5,2,3)
(2,3,4) .........................6 ciagów
(3,4,5)..........................6 ciągów
(2,4,5)..........................6 ciagów
W każdym zestawie jest jeden ciąg rosnący i jeden malejący.
Zatem stosujemy kombinacje, ( nieistotny porządek)
| |
=4 tyle jest ciągów rosnących trzywyrazowych utworzonych z cyfr {2,3,4,5} |
| |
9 sty 18:22
Mila:
Ja rozwiązałabym Twoim sposobem.
Dalej skorzystano 3 razy z wzoru:
Dasz radę dojść do tego.
9 sty 18:30
Frost: | | | |
Analogicznie do Twojego przykładu | =4 tyle jest ciągów malejących. |
| | |
Do podanego przykładu przez Ciebie:
Ile jest ciągów rosnących trzywyrazowych utworzonych z cyfr {2,3,4,5} w których występuje
cyfra 4?
Jeżeli występuje cyfra 4 więc będzie ona drugim wyrazem ciągu (x,4,y).
y=5 a x=2 lub 3 więc liczba możliwości to 2? ( 2,4,5 i 3,4,5) ale ten sposób będzie żmudny dla
większych zbiorów np. z liczb {1,2,3...20} wybieramy 5 liczb które tworzą ciąg rosnący oraz w
tym
ciągu występuje liczba 11. Ile jest takich możliwości?
Jak takie zadanie zapisać symbolem Newtona?
| | | |
Wszystkich ciągów rosnących jest | . Możemy rozpisywać to zadanie moją metodą z |
| | |
godz 18:12 ale zajmie nam to dużo czasu. Jak zrobić to krócej?
9 sty 18:31
Mila:
A masz takie zadanie, czy wymyśliłeś?
9 sty 18:36
9 sty 18:45
Frost: Wymyśliłem

już doszedłem do rozwiązania. to co napisałeś o godzinie 18;22 pomoglo, z 19
pozostałych liczb wybieramy 4 które wraz z liczbą 11 utworzą jeden ciąg rosnący.
Na dzisiaj tyle dam znać jutro
9 sty 19:22
Mila:
"Napisałaś."
9 sty 20:12
Frost: Tak wiem, przepraszam
9 sty 21:50