Dwa rozwiązania?
starky: Mam zadanie ∫x lnx dx
| | 1 | | 1 | |
Wynik z rozwiązania widzę, że jest |
| x2lnx− |
| x2+C i wiem skąd to się bierze |
| | 2 | | 4 | |
Mój dylemat polega na tym, że zastanawiam się, dlaczego nie mogę odwrotnie podstawić funkcji
przy metodzie całkowania przez części...
f(x)=x
f'(x)=1
g'(x)=lnx
i wtedy rozwiązanie byłoby 1−lnx jeżeli się nie mylę...
Gdzie jest błąd w moim myśleniu?
9 sty 17:00
9 sty 17:04
9 sty 17:05
starky: Ale ja tego nigdzie nie mam...
czyli całość:
| | 1 | | 1 | |
∫x lnx dx =|funkcje tak jak rozpisałem w pierwszym poście|=x* |
| −∫1* |
| =1−lnx |
| | x | | x | |
czy nie?
9 sty 17:10
Eve: odwrotnie miało być
a ty nie wiesz jakie jest x
z zał. x≥0 w tej pochodnej
9 sty 17:46
starky: ln x jest w samym zadaniu bez znaków wartości bezwzględnej, więc założyłem, ze nie dopisuję
tego...
Niezależnie od tego − nie wiem nadal gdzie w moim rozwiązaniu jest błąd
9 sty 17:54
starky: O Boże, dopiero teraz wszystko zrozumiałem

Dzięki!
9 sty 19:46
Eve: a cieszy mnie to niezmiernie, że pomyślałeś
9 sty 20:19