Geometria analityczna
Kuba: Jak najszybciej policzyć pole trójkąta, jeśli mamy dane współrzędne jego wierzchołków i
długość jednej ze środkowych?
9 sty 16:57
Mila:
Jest wzór, ale wszystko zależy od tego jaki to trójkąt.
Napisz konkretne zadanie.
9 sty 17:19
Kuba: Wierzchołki: A(16, 10) B(2, 6) C(14, 2)
9 sty 17:25
Kuba: Jest to wycinek zadania związanego z jednokładnością, więc nie będę go w całości podawał
9 sty 17:26
Janek191:
A z wzoru Herona ?
9 sty 17:27
Janek191:
Oblicz:
1) a = I A B I
2) Równanie prostej AB
3) h jako odległość punktu C od prostej AB
4) P = 0,5 a*h
9 sty 17:35
Mila:
AB
→=[−14,−4]
AC
→=[−2,−8]
Wyznacznik
W=(−14)*(−8)−(−4)*(−2)=112−8=104
9 sty 17:42
Kuba: dzięki!
9 sty 18:14