sprawdzenie
5-latek: Milu 
Zadanie nr 58 z Anusiaka
Sprawdz rachunkowo ze 0 i 2 leza miedzy −1i 3
czy leza one miedzy 3 i −1.
9 sty 16:25
Mila:
−1<0<2<3
Doprawdy trudno zrozumieć co autor chce.
9 sty 16:33
5-latek: Za odpowiedz dzieki

Wiec zostawmy to
9 sty 16:34
Eve:
a może tak, że się wtrącę
I−1I=1
I2I=2⇒ I−1I<I2I *
I3I=3
I2I=2⇒I3I>I2I **
* i ** ⇒I−1I<I2I<I3I zatem 2 leży między −1 i 3
9 sty 16:41
5-latek: Czesc
Eve

Wroce do tego rozwiazania gdy bede przerabial wartosc bezwzgledna .
Powiedzmy ze na razie nie wiem co to jest
9 sty 16:44
Eve: oki
9 sty 16:46
PW: 5−latku, "leżenie między" zgłębiałeś z książki W. Janowskiego do geometrii dla klasy I
technikum.
Pojęcie to zostało wprowadzone jako pewnik nr 3.
W pewniku nr 10 wprowadzona zostało pojęcie odległości punktów na płaszczyźnie i podstawowe
własności odległości − tak zwana nierówność trójkąta z zastrzeżeniem, że |AB| = |AC| + |CB|,
gdy punkt C leży między A i B.
Anusiakowi idzie o to, by nie rysując sprawdzić rachunkowo:
1. że punkt na osi utożsamiony z liczbą 0 leży między punktami utożsamionymi z liczbami −1 i 3
2. że punkt utożsamiony z liczbą 2 leży między ...
Po prostu trzeba wykonać odpowiednie odejmowania i stwierdzić, że spełnione są warunki
aksjomatu nr 10 wg Janowskiego.
Poruszamy się tak blisko podstaw, że większości wydaje się, że autor niepotrzebnie pyta o
rzeczy oczywiste. Tak jest, rzecz jest oczywista, ale idzie o formalne spełnienie warunków
aksjomatu.
Myślę jednak, że W. Janowski wykładał rzecz bardziej systematycznie, mówiąc wprost o
aksjomatach. Anusiak jest zwolennikiem intuicyjnego rozumienia podstaw, o zwolennikach
ścisłego wykładu wypowiadał się pogardliwie, że są to "podstawiacze". To kombatanckie
wspomnienia, ale byłem kiedyś na spotkaniu nauczycieli matematyki z panem Anusiakiem − jego
podręcznik i autor zostali "równo zjechani".
9 sty 17:22
5-latek: dziekuje Ci PW za przypomnienie tych pewnikow .
Oczywiscie zrobie to o czym piszsesz .
9 sty 17:32