Nierówność
Nie umiem matmy :(: Dobry wieczór wszystkim

czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać takie zadanie
x
3+x
3−3x−3≥0
czy to trzeba zacząć tak?
x(x+1)+x
2−3x−3≥0
9 sty 16:25
Nie umiem matmy :(: Tam ma być +x2
9 sty 16:26
niechciany: z pierwszych dwóch czynników wyciągnij x2, z kolejnych dwóch wyciągnij −3
9 sty 16:27
5-latek: Podejrzewam ze ma byc tak x3+x2−3x−3≥0
trzeba zaczac tak x2(x+1)−3(x+1)≥0
Teraz wylacz wspolny czynnik przed nawias
jak myslisz jaki to bedzie ten czynnik?
9 sty 16:29
Nie umiem matmy :(: (x+1) ?
9 sty 16:37
5-latek: Bardzo dobrze wiec go wylacz
9 sty 16:38
Nie umiem matmy :(: i teraz zostanie x2−3≥0 tak?
9 sty 16:40
marcin: tak
9 sty 16:41
5-latek: Zapisz jak bedzie wygladac cala nierownosc po wylaczeniu wspolnego czynnika przed nawias
9 sty 16:42
Nie umiem matmy :(: x2−3≥x+1
x2≥x+4 ? Tak?
9 sty 16:45
Nie umiem matmy :(: Czy może przyrównać oba czynniki do 0?
9 sty 16:46
Nie umiem matmy :(: x
2−3=0 /+3
x^^2=3
x+1=0/−1
x=−1

?
9 sty 16:47
Nie umiem matmy :(: A nie chyba o tak (x+1) (x2−3)≥0 tak?
9 sty 16:48
5-latek: Tak jak post 16:48 (tylko jeszcze x2−3 mozna rozlozyc bardziej
9 sty 16:51
Nie umiem matmy :(: x(x−3) tak? to x2−3 rozłożyć?
9 sty 16:56
5-latek: Nie x(x−3)= x2−3x to ≠x2−3
Ze wzoru a2−b2= (a+b)(a−b) rozloz to
9 sty 16:58
Nie umiem matmy :(: Zaraz odpiszę tylko muszę pomyśleć
9 sty 17:00
Nie umiem matmy :(: x2−3=(x+3)(x−1)
9 sty 17:06
5-latek: x2−3≠(x+3)(x−1)
x2−3= (x+√3)(x−√3)
9 sty 17:08
Nie umiem matmy :(: Aha i co dalej? Bo pierwiastki to już wyższa szkoła jazdy.
9 sty 17:09
9 sty 17:12
Mila:

x
3+x
2−3x−3≥0 grupujemy wyrazy:
(x
3+x
2−3(x+1)≥0
x
2*(x+1)−3*(x+1)≥0 wyłączamy wspólny czynnik (x+1)
(x+1)*(x
2−3)≥0⇔
(x+1)*(x−
√3)*(x+
√3)≥0
miejsca zerowe czynników:
x+1=0 lub x−
√3=0 lub x+
√3=0
x=−1 lub x=
√3 lub x=−
√3
Teraz zaznaczamy na osi liczbowej:
Napisz odpowiedź
9 sty 17:17
Nie umiem matmy :(: x+1=0
x+{p3}=0
x−√3=0
x=−1 To nie spełnia warunków zadania bo nie jest większe od zera
x=−√−3
x=p{3)
Ale z wykresem będzie ciężej. Zaraz narysuję tylko czy to jest dobrze?
9 sty 17:19
Nie umiem matmy :(: (−∞+√−3)U≤∞−p{3) ?
9 sty 17:23
Mila:
A gdzie ( nad jakimi przedziałami ) masz napisany znak (+)?
9 sty 17:31
Nie umiem matmy :(: Górnymi ale poddaję się nie potrafię odczytać
9 sty 17:32
Nie umiem matmy :(: (−∞+√−3)U(∞−√3≥ ?
9 sty 17:33
Mila:

Jaki to przedział?
9 sty 17:56
5-latek: nauczyc sie takze zapisywac przedzialy x∊<−√3,−1> U<√3,∞)
9 sty 18:00
Nie umiem matmy :(: ≤1,3≥ ?
9 sty 18:00
Nie umiem matmy :(: Dzięki wielkie za pomoc

Ja matmy nigdy nie umiałam
9 sty 18:01
Mila:
To się ucz, czytaj podręcznik i przykłady rozwiązane, bo nie zdasz matury i przepadną
pieniądze, które rodzice wydali na edukację.
Możesz zawsze nas zapytac, gdy będziesz miał problemy. Widzę, że masz zaległości w prostych
zagadnieniach.
9 sty 18:51
5-latek: Święta racja
9 sty 18:53