oblicz
Magda: Hej jeśli w logarytmie występuje odejmowanie to trzeba je od razu wykonać ?
Mam tu takie 2 przykłady których nie jestem pewna rozwiązania:
log227/log218−1
36log65−1/4
ten pierwszy wykonałam tak:
log233/log29*2−1=log233−log29*2−1 i po skończeniu przykładu wyszło mi 3.
Za drugi nie mam pojęcia jak się zabrać i nawet nie jestem pewna czy dobrze główkuję
9 sty 16:02
niechciany: 1 = log2 2
log2 18 − 1 = log2 18 − log2 2 = ...
9 sty 16:04
nieuczciwy: 36
log65−14
Najpierw zajmiemy sie wykładnikiem:
| | 5 | | 54√6 | |
log65−14 = log65 − log64√6 = log6( |
| ) = log6 ( |
| ) |
| | 4√6 | | 6 | |
i wracając
| | 54√6 | | 54√6 | | 54√6 | |
36log6 ( |
| ) = 62*log6 ( |
| ) = 2*log6 ( |
| ) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
9 sty 16:13