???
Oaza: Hej pomożecie z całką
Próbuję przez części ale nie wiem jak podstawić
9 sty 15:23
niechciany: Podstawienie t = √x − 1 ?
9 sty 15:24
J:
| | 2t2 | |
..albo t = √x , t2 = x , 2tdt = dx ... = ∫ |
| dt ... |
| | t−1 | |
9 sty 15:32
Oaza: t=
√x
O to chodzi
9 sty 15:44
J:
patrz 15:32 .. tam masz już zrobione podstawienie .. i liczysz człkę ...
9 sty 15:45
Oaza: Nie rozumiem tego podstawienia
9 sty 15:48
J:
za √x podstawiasz: t , a za dx podstawiasz: 2tdt
9 sty 15:50
J:
| | t2−1 | | 1 | | 1 | |
... = 2[∫ |
| dt + ∫ |
| dt] = 2[∫(t+1)dt + ∫ |
| dt] .. i banał... |
| | t−1 | | t−1 | | t−1 | |
9 sty 15:53
Oaza: Dzięki. Ale nadal nie widze skąd 2tdt=dx nie powinna tam być pochodna z √x?
9 sty 15:56
J:
t2 = x , czyli : 2tdt = dx
9 sty 15:57
Oaza: Dobra, dzięki. Lepiej odpuszczę sobie ten przykład
9 sty 16:04
9 sty 17:25