oblicz wspołrzedne
Kinga: Trzy punkty A,B,C leżące na paraboli y=x2 −4 są wierzcholkami trójkąta przy czym C leży na
krzywej pomiędzy punktami A i B. Punkty A i B. Punkty A i B należą do prostej y =−2x −1.
Wyznacz współrzędne punktów A,B,C wiedząc, że pole trójkąta ABC jest maksymalne.
Obliczylam współrzędne A i B i dalej nie wiem co robić przeczuwam ze coś z pochodna ale nie
potrafię ułożyć funkcji, proszę pomóżcie
9 sty 15:13
===:

... musisz na paraboli odszukać punkt najbardziej odległy od prostej przechodzącej przez
punkty A i B (położony między A i B)
9 sty 15:38
===:
Prosta (równanie w postaci ogólnej) 2x+y+1=0
C=(x
C,x
C2−4)
| | |2xC+xC2−4+1| | | |xC2+2xC−3| | |
d= |
| = |
| |
| | √4+1 | | √5 | |
dalej dla Ciebie −
9 sty 15:50
roll: i co dalej?
10 sty 20:59