Ω= { (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6)
(2,1) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6)
..... itd
wypisz zobaczysz ,ze będzie 30 takich par ( trzeba dsobie radzić w życiu
A −−−−− iloczyn tych wylosowanych liczb >20
teraz łatwo zauważysz:
A={ (4,6) (5,6) (6,4) (6,5)}
IAI= 4 to: P(A) = 430= 215
B −−− za pierwszym razem parzysta
B= { (2,1) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6)
(4,1) (4,2) (4,3) (4,5) ( 4,6)
(6,1) (6,2) (6,3) (6,4) (6,5) }
IBI = 3*5= 15
P(B) = 1530= 12
Przepraszam , nie napisałam ,że "pomagam"
Obiecuję poprawę ( mea culpa)
| 6! | 6! | |||
IΩI = V62 = | = | = 5*6 = 30 | ||
| (6 − 2)! | 4! |
| IAI | 4 | 2 | ||||
P(A) = | = | = | ||||
| IΩI | 30 | 15 |
| IBI | 15 | 1 | ||||
P(B) = | = | = | ||||
| IΩI | 30 | 2 |
Witaj Nestor. Przeprosiny przyjęte.