justyna: n∈N, 23+43+...+(2n)3=2(2+4+...+2n)2
19 paź 21:40
b.: Przez indukcję spróbuj, tu masz różne przykłady:
1116
19 paź 22:36
justyna: chodzi o to że ja akurat tego przykładu nie potrafię rozgryźć...
19 paź 23:03
b.: Nie ma co rozgryzać, stosujesz schemat.
1. sprawdzasz dla n=1:
lewa str = 23
prawa str = 2*(2*1)2
L=P
2. zakładasz, że dla pewnej liczby nat. k≥1 zachodzi
23+43+...+(2k)3 = 2(2+4+...+2k)2
i teraz dowodzisz go dla n=k+1:
23+43+...+(2k)3 + (2*(k+1))3 = (zał. ind)
= 2(2+4+...+2k)2 + (2*(k+1))3 = ...
i przekształcasz tak, by dojść do 2(2+4+...+2(k+1))2
20 paź 16:02