.
Andrzej: Pomoże ktoś znaleźć błąd ?
∫dx /(x4 +x3 +x2)= ∫ dx/(x2(x2+x+1))=
(Ax+B)/x2 +( Cx+D)/(x2+x+1) = 1/(x2(x2+x+1) /* x2(x2+x+1)
(Ax+B)(x2+x+1) + ( Cx + D)x2= 1
Ax3 + Ax2 + Ax + Bx2 + Bx + B + Cx3 + Dx2
A+C=0
A+B+D=0
A+B=0
B=1
A=−1
D=0
C=1
= −∫ (x+1)/x2 + ∫ x/(x2+x+1) =
−∫(x+1)/x2 = t = x2
dt=2xdx
= −2∫1/t = −2ln Ix2I
∫x/(x2+x+1)= 1/2∫(2x+1)/(x2+x+1) + ∫1/(x2+x+1) = 1/2 ln I x2 +x+1I + ∫ 1/(x+1/2)2 +3/4
t=x+1
= ∫1/∫t2 +(√3/2)2 = 2/√3 arctg (2x+2)/√3
reasumując wychodzi
∫ dx/(x4 +x3 +x2) = −2 lnIx2I +1/2 ln Ix2 +x+1I + 2/√3 arctg (2x+2)/√3
a powinno wyjść
−1/√3arctg (2x+1)/√3 − ln IxI +1/2 ln I x2 +x +1 I −1/x + C
siedzę i siedzę i nie mogę znaleźć błedów może ktoś znajdzie a może to po prostu błąd w
odpowiedziach ?
9 sty 15:09
9 sty 15:11
niechciany: przelicze i sprawdzę. Na przyszłość staraj się zapisywać zgodnie z standardami forum.
9 sty 15:13
Andrzej: wiem jak to działa ale nie używam tych ułamków bo zawsze nachodzą na siebie i nic nie widać

pomożesz ?
9 sty 15:13
razor: używaj dużego U zamiast małego u
9 sty 15:14
daras: używaj WIELKIEJ litery "U"
9 sty 15:14
daras:
9 sty 15:15
Andrzej: ok dzięki
9 sty 15:16
razor: błąd masz w rozkładzie na ułamki
| 1 | | A | | B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x2(x2+x+1) | | x | | x2 | | x2+x+1 | |
9 sty 15:18
Andrzej: racja

głupi błąd
9 sty 15:19
niechciany: razor to nie jest błąd.
Jak na razie znalazłem tylko błąd w wstawianiu : A = −1 . B = 1 , C = 1 , D = 0
| | −x +1 | | x | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | x2 | | x2 + x + 1 | |
| | 1 | |
Pierwszą całkę rozbij na dwie całki i policz. Wyjdzie : −lnx − |
| |
| | x | |
Sprawdzam drugą.
9 sty 15:20
niechciany: | | x | | 1 | | (2x+1) | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx + ∫ |
| dx − bzdura. |
| | (x2+x+1) | | 2 | | (x2+x+1) | | (x2+x+1) | |
9 sty 15:23
Andrzej: | | x | | | |
sorki powinno być ∫ |
| dx= ∫ |
| = |
| | x2+x+1 | | x2+x+1 | |
| | 1 | | 2x+1 | | 1 | |
|
| ∫ |
| dx −∫ |
| |
| | 2 | | x2+x+1 | | x2+x+1 | |
dlaczego to jest bzdura ?
9 sty 15:35
niechciany: Nadal źle, szukaj błędu do skutku. To poziom szkoły podstawowej.
9 sty 15:37
Andrzej: upss... zapomniałem dx w 2 całce o to chodzi ?
9 sty 15:40
niechciany: nie. Chodzi o działania na ułamkach.
9 sty 15:40
Andrzej: no nie mam pojęcia co tutaj jest źle, proszę o podpowiedz
9 sty 15:44
niechciany: na chwilę bez całek. Sprowadź :
| 1 | | 2x + 1 | | 1 | |
| * |
| − |
| |
| 2 | | x2 + x + 1 | | x2 + x + 1 | |
do wspólnego mianownika i następnie dodaj. Zobacz co wyjdzie i spróbuj poprawić.
9 sty 15:46
Andrzej: ślepy chyba jestem że tego nie zauważyłem ! wielkie dzięki za pomoc !

(1/2 przed 2 całką )
9 sty 15:48
Andrzej:
9 sty 15:48
niechciany: czyli masz :
| | 1 | | 2x + 1 | | 1 | | 1 | |
J2 = |
| ∫ |
| dx − |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | x2 + x + 1 | | 2 | | x2 + x + 1 | |
Licz dalej
9 sty 15:49
Andrzej: | | 1 | |
muszę spadać na zajęcia ale to juz jest proste bo to będzie |
| ln I x2 +x +1 I a w 2 |
| | 2 | |
całce najpierw mianownik przekształcić a pózniej z podstawienia

jeszcze raz dzięki za pomoc
!
9 sty 15:52