Całka
Ona : ∫ln(x+1)dx=
u=lnx v`=1
u`=1x v=x
=xnlx−∫1x*xdx
=xlnx−∫1dx
=xlnx−x+C
Potwierdzi ktoś, nie jestem pewna ?
9 sty 14:03
J:
9 sty 14:06
niechciany: źle

Policzyłaś całkę ∫lnx dx , a masz policzyć ∫ln(x+1)dx
9 sty 14:52
J:
..racja .. przeoczyłem...
9 sty 14:56
niechciany: Zdarza się najlepszym
9 sty 15:00
Ona: Czyli gdzie zrobiłam błąd
9 sty 16:17
Ona: Chyba już widzę v=ln prawda?
9 sty 16:20
niechciany: u = ln(x+1) a nie lnx
9 sty 16:20
Ona: v`=ln
9 sty 16:21
niechciany: Chociaż ja najpierw zaproponuje zrobić podstawienie : t = x + 1. Wtedy
∫ ln(x+1) dx = ∫ ln(t) dt = t*ln(t) − x + C = (x+1)*ln(x+1) − x + C
9 sty 16:24
niechciany: = t * ln(t) −
t + C oczywiście
9 sty 16:24
Ona: Jak t=x+1 to ile bęzie równe dt=
9 sty 16:27
niechciany: dt = dx
9 sty 16:27
adj: jak obliczyć całke arcsinx przez części
9 sty 16:32
niechciany: arcsinx = arcsinx * (x)'
i całkujesz przez części.
9 sty 16:33
Ona: Całkiem już się pogubiłam obliczam przez części
u=ln(x+1) v=1
| | x | |
= xlnx(x+1)−∫ |
| dx= t=x+1, dt=dx |
| | x+1 | |
le będzie równa ta całka bo wszystko mi się plącze
9 sty 16:35
niechciany: ale przecież rozwiązałem Ci już całkę o godzinie 16:24
9 sty 16:38
Ona: Zaczęłam tym sposobem i chcę nim skończyć, ale się zaplątałam przy tej calce ∫xx+1
9 sty 16:40
niechciany: | | x | | x + 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx |
| | x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | |
9 sty 16:41
Ona: Wyszło mi xlnx(x+1)−x+ln(x+1)+C
9 sty 16:45
niechciany: xln(x+1) + ln(x+1) = ln(x+1) * (x+1) // Wystarczy wyciągnąć ln(x+1) przed nawias.
9 sty 16:48
Ona: Sposobem przez podstawienie chyba szybciej
9 sty 16:51
niechciany: Szybciej i łatwiej
9 sty 16:53
Ona: Ale powiedz mi dlaczego jest ...t*ln(t)−x...
9 sty 16:55
niechciany: Poprawiłem niżej. Zamiast x powinno być t
9 sty 16:55
Ona: Chodzi mi o to t przed ln
9 sty 16:55
niechciany: spójrz na swój wpis z 9 stycznia z godziny 14:03. Tam policzyłaś ∫lnx dx
Ja tylko skorzystałem z twojego wyniku
9 sty 16:57
Ona: Aa czyli najpierw przez części
9 sty 16:59
niechciany: Wychodzę do sklepu. Zakładam, ze będziesz miała jeszcze przynajmniej jedno pytanie

Jak wrócę czyli za jakieś 20−30 min postaram się odpowiedzieć. Postaraj się też ponumerować
pytania, aby nie zachodziły na siebie, bo to się często zdarza
9 sty 17:00
Ona: Po prostu przeliczyłam tyle przykładów że myli i się czy przez części czy przez podstawienie
muszę to obliczyć. Napisz mi proszę krok po kroku co mam najpierw obliczyć
9 sty 17:04
niechciany: 1. Najpierw podstawiasz
2. Potem liczysz całkę ∫lnt dt
3. Na koniec wracasz z podstawieniem
9 sty 17:30
Ona: Mozesz mi rozpisać wszelkie obliczenia po twojemu, tak jak byś ty rozwiazal ten przyklad
9 sty 18:14
niechciany: Rozpisałem, 9 stycznia 16:24
9 sty 21:04