obliczyć pisemnym sposobem dzielenia = obliczyć delte
monika: Pomóżcie−
W(X)=2x3+x2−2x−1 r= − 1
W(X)=x2−x2−4x+4 r=2
20 lis 22:56
AROB: pomagam
20 lis 23:25
Nestor:
r= −1 to wielomian jest podzielny przez ( x −r) , czyli przez ( x +1)
czyli:
2x3 +x2 −2x −1 ) : ( x +1)= 2x2 −x −1
−2x3 −2x2
−−−−−−−−
= −x2 −2x
+x2 +x
−−−−−−−−−
= −x −1
+x +1
−−−−−−−−
= =
zatem W(x) = ( x+1)( 2x2 −x −1) −−−−−− teraz policz deltę i pozostałe pierwiastki
wielomianu
dokończ.......
2/ podobnie: r= 2 to wielomian podzielny przez ( x −2)
x3 −x2 −4x +4 ) : ( x −2) = x2 +x −2
−x3 +2x2
−−−−−−−−−
= x2 −4x
−x2 +2x
−−−−−−−−−−−
= −2x +4
2x −4
−−−−−−−−−
= =
W(x) = ( x −2)(x2 +x −2)
dokończ......
20 lis 23:27
Nestor:
Ponieważ ponownie podpadłam

to idę na
chałwę 

( może ? .... to pomoże

dla
AROB .........

i
20 lis 23:34
AROB:
(2x
3 + x
2 − 2x − 1) : ( x + 1) = 2x
2 − x − 1
−2x
3 −2x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= −x
2 −2x
x
2 + x 2x
2 − x − 1 = 0
| | 1 | |
−−−−−−−−−−−−−−− Δ = 9, √Δ = 3, x1 = 1, x2 = − |
| |
| | 2 | |
= −x − 1
x + 1
−−−−−−−
= =
| | 1 | |
Czyli W(x) = 2(x − 1)(x + |
| )(x + 1) |
| | 2 | |
A drugi wielomian popraw, bo jest błędny.
20 lis 23:36
AROB: Oj
Eta,
Eta, i znów się dałam nabrać.

Pozdrawiam!
20 lis 23:41
20 lis 23:53