współrzędne sferyczne
mto: przedstawić płaszczyznę z=4 w współrzędnych sferycznych
z=4
z=ρcosφ
ρcosφ=4 przekształcenie
skąd się to bierze
| |
∨
9 sty 13:26
mto: czy może ktoś wytłumaczyć, nakierować skąd się to bierze ?
9 sty 14:18
Gray: Nie widzę tego... ρ oznacza promień. Na płaszczyźnie z=4 leżą liczby o dowolnie dużym
promieniu, więc wg mnie ρ=4sinφ nie jest dobrym rozwiązaniem tego zadania (bo z niego wynika,
że ρ≤4).
10 sty 00:38
PW: Współrzędne sferyczne to (promień,kąt1,kąt2) Różni autorzy różnie rozumieją kąt1 i kąt2 i w
różnej kolejności je piszą. Trzeba przede wszystkim ustalić jakiego "systemu zapisu" używacie.
Nie mówiąc który to kąt, należy stwierdzić (tak jak pisał Gray): na płaszczyźnie o
równaniu z=4 (w układzie kartezjańskim), czyli tak naprawdę na płaszczyźnie
{(x,y,z): (x∊R⋀ y∊R ⋀ z= 4)},
promień i jeden z kątów są dowolne, natomiast drugi z kątów jest zależny od tej "4".
Dobrze by było poczytać w Wikipedii o różnych systemach współrzędnych sferycznych, są tam
rysunki i wzory na konwersję z systemu kartezjańskiego do sferycznego.
10 sty 13:32