Oblicz wartość współczynnika "a" (Funkcja)
Tomek22Bdg: Witam! W niedziele muszę oddać pracę kontrolną z Matmy ale nie moge poradzić sobie z ostatnim
zadaniem. Nie mam pojecia co zrobić (ani delty ani p i q nie moge obliczyc) w ogóle to nie mam
bladego pojecia jak sie za to zabrać! Zawsze sie wnerwiam jak mam liczyc matematyke

Prosze
o pomoc.
Funkcja f określona jest wzorem:
f(x)=ax
2+7x+4
a) Oblicz wartość współczynnika "a" wiedząc ,że liczba 4 jest miejscem zerowym funkcji.
b) Dla obliczonego współczynnika "a" sporządź wykres funkcji f i odczytaj jej własności.
Zadanie b) bede wiedział jak zrobić ale a) to chyba najstarszym góralom się nie śniło
20 lis 22:34
Nikka: a) skoro x=4 jest miejscem zerowym to f(4) = 0
a*42 + 7*4 + 4 = 0
16a + 28 + 4 = 0
16a = −32
a = −2
f(x) = −2x2 + 7x + 4
20 lis 22:41
Nestor:
x
o −−−−miejsce zerowe : to f(x
o)= 0
więc f(4)= 0 podstawiamy za x = 4 => a*4
2 +7*4 +4 =0
16a = −32 /:16
a = −2
to f(x) = −2x
2 +7x +4
W( x
w, y
w) x
w=
−b2a y
w=
−Δ4a
więc x
w=
−7−4=
74 = 1
34
Δ= 7
2 −4*(−2)*4= 49 +32 = 81
√Δ= 9
to y
w=
−814*(−2)=
818= 10
18
zatem W( 1
34, 10,
18)
liczymy miejsca zerowe:
| | −b+√Δ | | −7 +9 | |
x1= |
| = |
| = −12
|
| | 2a | | 2*(−2) | |
| | −b−√Δ | | −7−9 | |
x2= |
| = |
| = 4
|
| | 2a | | −4 | |
ramioma paraboli do dołu , bo a = −2 <0
punkt przecięcia paraboli z osią OY ( 0,c) czyli
(0,4)
Rysuj "góralu' i to wszystko

Powodzenia !
20 lis 22:50
Nestor:
Oczywiście ,.... W( 134, 1018)
20 lis 22:57
Tomek22Bdg: dziękuje za tak szybkie rozwiązanie
20 lis 23:55
Nestor:
Niezbyt "przyjemna" jest ta parabola do rysowania

Sprawdź czy napewno dobrze jest zapisana ta funkcja?
20 lis 23:58