Uprość wyrażenie wykorzystując własności na macierzach.
maga: Wykorzystując własności działań na macierzach uprość wyrażenie
X=BTAT+B−1(2(ABT)T−BBTAT)
9 sty 12:25
Gray: Odp: 2AT. Widzisz ją?
9 sty 16:24
Eve: X=BTAT+B−1((2A*2BT)T−BBTAT)=
BTAT+B−1(2AT*B−BBTAT)=
BTAT+2B−1BAT−B−1BBTAT=
BTAT+2IAT−IBTA1=2IAT
I= macierz jednostkowa
9 sty 16:34
Gray: Pomieszała trochę koleżanka Eve... W trzech miejscach.
9 sty 18:04
Eve: wskaż
9 sty 18:53
Eve: a pewnie o tę macierz I chodzi?
bo nie byłam pewna własnie, czekałam na autora
9 sty 18:53
Gray: Po pierwsze: skąd 2A2BT?
Po drugie: (ABT)T=BAT, a nie (ABT)T=ATB
Po trzecie: skąd B−1?
Pierwsze i trzecie to pewnie literówki, drugie − nie wiem.
9 sty 21:13
Eve: przecież tam jest w wyjsciówce b−1
1 i 2 to literówki, fakt
9 sty 21:16
Gray: Nie B
−1, tylko A
1 (ja źle napisałem), w przedostatniej linii. Nie wracajmy do tego
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
I
jeszcze jedno: IA=A
9 sty 23:29