matematykaszkolna.pl
funkcje wymierne Codę::Blak: zasadnij , że trójkąty ograniczone osiami układu współrzędnych i dowolna prostą majacą jeden punkt wspólny z wykresem funkcji y=1/x(x>0)maja jednakowe pola
9 sty 11:46
Codę::Blak: Up
9 sty 12:22
===: ... mało tego ... to pole zawsze równa się 2 −emotka
9 sty 16:55
===: ... fajne zadanko ... może komuś jeszcze się przyda A swoją drogą coraz częściej pojawia się równanie prostej w postaci odcinkowej ...
 1 
Na krzywej obieramy punkt M=(xM,

)
 xM 
 1 
f'(x)=−

x2 
 1 
f'(xM)=−

xM2 
Styczna do krzywej w punkcie M
 1 1 x 2 
y−

=−

(x−xM) ⇒

+y=

xM xM2 xM2 xM 
x y 

+

=1
2xM 
2 

xM 

2 
2xM*

xM 

SΔ=

=2 Jak widać pole to nie zależy od punktu styczności.
 2 
9 sty 20:35
PW: Mam pewne wątpliwości. W treści zadania mówią o prostej, która ma jeden punkt wspólny z wykresem. Nie jest wcale oczywiste, że styczna ma jeden punkt wspólny z wykresem. Gdyby funkcja była inna, rozumowanie może być błędne. Wolałbym rozwiązanie bez użycia pochodnej, ale takie, w którym konstruuje się prostą i pokazuje, że ma rzeczywiście tylko jeden punkt wspólny z wykresem.
9 sty 22:31
===: ... gdyby była inna ... Ale przecież to jest konkretne zadanie
9 sty 22:33
PW: Ale nawet nie podjąłeś próby wykazania, że styczna ma tylko jeden punkt wspólny z wykresem tej konkretnej funkcji. Nie można milcząco zakładać oczywistości tego, co oczywiste nie jest.
9 sty 22:48
===: ... piłeś coś dzisiaj ...
9 sty 22:51
Olga: π...... emotka
9 sty 22:52
PW: Wolę argumenty naukowe. Zastanów się jeszcze raz nad tym co napisałem. Twoje rozwiązanie zawiera błąd logiczny i nie może być stawiane za wzór.
9 sty 22:58
===: ... wystarczy, że za wzór postawimy ciebie ...
9 sty 22:59
PW:
 1 
No to teraz przeczytaj uważnie zadanie jeszcze raz. Narysuj wykres y =

, x> 0 oraz
 x 
wykres prostej y = x −5. Wykres funkcji i prosta mają jeden punkt wspólny. Prosta i osie układu wyznaczają trójkąt. Ten trójkąt też ma pole 2? Teza postawiona w zadaniu jest fałszywa. Nie ma powodów, żeby rozwiązujący poprawiał treść zadania "w rozumie", ani żeby przyjmował coś "na wiarę".
9 sty 23:54
WP: rysunek a czy y=x−5 ma jeden punkt wspólny z wykresem funkcji ?
10 sty 09:55
PW: Nie doczytałeś warunków zadania, czyli rozwiązujesz swoje zadanie − inne niż chciał autor. Napiszę w takim razie jeszcze raz: wykres funkcji
 1 
y =

(x>0).
 x 
Tak stoi w treści zadania. Nie poprawiamy treści i nie domyślamy się, co autor mógł mieć na myśli, a zapisał źle.
10 sty 13:00
===: ... ja rozwiązuję swoje ....ty swoje ... i jak zwykle wszystko ma być tak jak ty to ogarniasz. Pozostań gwiazdorku przy swoim i czuj się z tym dobrze ... tylko nie pouczaj ... Nikt tu twoich nauk nie oczekuje. Nie dociera do ciebie i nie dotrze, że to zadanie wedle twego "rozumowania" sensu nie ma.
10 sty 15:25
PW: Masz przykrą tendencję do obrażania przeciwnika, gdy brakuje argumentów. W żadnym miejscu nie obrażałem Cię ani nie sugerowałem alkoholizmu czy „gwiazdorstwa”. Nie interesuje mnie to, czy myślisz poprawnie, czy nie. Jak dla mnie to możesz umrzeć w przekonaniu, że prosta mająca jeden punkt wspólny z wykresem to styczna i na odwrót. Rozwiązuj dalej "swoje"., ale nie gryź myślących inaczej. Każdemu zdarza się coś źle zrozumieć, ale o klasie człowieka świadczy to, czy potrafi się do tego przyznać. Ponieważ nie cierpię chamstwa, obiecuję tu więcej nie zaglądać i omijać wszelkie posty, w których występuje "===". Już dalej się nie wysilaj, ja na pewno tego nie przeczytam.
10 sty 17:52
===: ... no cóż ...chama to masz przed monitorem
10 sty 18:55
Eta: Ejj Panowie przez duże P wyluzujcie! emotka emotka Przedstawiam takie rozwiązanie tego zadania: ( nic nie wspominając o stycznej
 1 
dowolna prosta y= ax+b i krzywa y=

dla x>0
 x 
mają mieć jeden punkt wspólny, to
 1 
ax+b=

⇒ ax2+bx−1=0 warunek Δ=0
 x 
 1 
Δ= b2+4a =0 ⇒ a= −

b2