funkcje wymierne
Codę::Blak: zasadnij , że trójkąty ograniczone osiami układu współrzędnych i dowolna prostą majacą jeden
punkt wspólny z wykresem funkcji y=1/x(x>0)maja jednakowe pola
9 sty 11:46
Codę::Blak: Up
9 sty 12:22
===:
... mało tego ... to pole zawsze równa się 2 −
9 sty 16:55
===:
... fajne zadanko ... może komuś jeszcze się przyda
A swoją drogą coraz częściej pojawia się równanie prostej w postaci odcinkowej ...
| | 1 | |
Na krzywej obieramy punkt M=(xM, |
| ) |
| | xM | |
Styczna do krzywej w punkcie M
| | 1 | | 1 | | x | | 2 | |
y− |
| =− |
| (x−xM) ⇒ |
| +y= |
| |
| | xM | | xM2 | | xM2 | | xM | |
| | | |
SΔ= |
| =2 Jak widać pole to nie zależy od punktu styczności. |
| | 2 | |
9 sty 20:35
PW: Mam pewne wątpliwości. W treści zadania mówią o prostej, która ma jeden punkt wspólny z
wykresem. Nie jest wcale oczywiste, że styczna ma jeden punkt wspólny z wykresem. Gdyby
funkcja była inna, rozumowanie może być błędne.
Wolałbym rozwiązanie bez użycia pochodnej, ale takie, w którym konstruuje się prostą i
pokazuje, że ma rzeczywiście tylko jeden punkt wspólny z wykresem.
9 sty 22:31
===:
... gdyby była inna ...
Ale przecież to jest konkretne zadanie
9 sty 22:33
PW: Ale nawet nie podjąłeś próby wykazania, że styczna ma tylko jeden punkt wspólny z wykresem tej
konkretnej funkcji. Nie można milcząco zakładać oczywistości tego, co oczywiste nie jest.
9 sty 22:48
===:
... piłeś coś dzisiaj ...
9 sty 22:51
Olga:
π......
9 sty 22:52
PW: Wolę argumenty naukowe.
Zastanów się jeszcze raz nad tym co napisałem. Twoje rozwiązanie zawiera błąd logiczny i nie
może być stawiane za wzór.
9 sty 22:58
===:
... wystarczy, że za wzór postawimy ciebie ...
9 sty 22:59
PW: | | 1 | |
No to teraz przeczytaj uważnie zadanie jeszcze raz. Narysuj wykres y = |
| , x> 0 oraz |
| | x | |
wykres prostej y = x −5. Wykres funkcji i prosta mają jeden punkt wspólny. Prosta i osie
układu wyznaczają trójkąt. Ten trójkąt też ma pole 2?
Teza postawiona w zadaniu jest
fałszywa. Nie ma powodów, żeby rozwiązujący poprawiał treść
zadania "w rozumie", ani żeby przyjmował coś "na wiarę".
9 sty 23:54
WP:

a czy y=x−5 ma jeden punkt wspólny z wykresem funkcji ?
10 sty 09:55
PW: Nie doczytałeś warunków zadania, czyli rozwiązujesz swoje zadanie − inne niż chciał autor.
Napiszę w takim razie jeszcze raz:
wykres funkcji
Tak stoi w treści zadania. Nie poprawiamy treści i nie domyślamy się, co autor mógł mieć na
myśli, a zapisał źle.
10 sty 13:00
===:
... ja rozwiązuję swoje ....ty swoje ... i jak zwykle wszystko ma być tak jak ty to ogarniasz.
Pozostań gwiazdorku przy swoim i czuj się z tym dobrze ... tylko nie pouczaj ...
Nikt tu twoich nauk nie oczekuje. Nie dociera do ciebie i nie dotrze, że to zadanie wedle
twego "rozumowania" sensu nie ma.
10 sty 15:25
PW: Masz przykrą tendencję do obrażania przeciwnika, gdy brakuje argumentów. W żadnym miejscu nie
obrażałem Cię ani nie sugerowałem alkoholizmu czy „gwiazdorstwa”.
Nie interesuje mnie to, czy myślisz poprawnie, czy nie. Jak dla mnie to możesz umrzeć w
przekonaniu, że prosta mająca jeden punkt wspólny z wykresem to styczna i na odwrót. Rozwiązuj
dalej "swoje"., ale nie gryź myślących inaczej.
Każdemu zdarza się coś źle zrozumieć, ale o klasie człowieka świadczy to, czy potrafi się do
tego przyznać.
Ponieważ nie cierpię chamstwa, obiecuję tu więcej nie zaglądać i omijać wszelkie posty, w
których występuje "===". Już dalej się nie wysilaj, ja na pewno tego nie przeczytam.
10 sty 17:52
===:
... no cóż ...chama to masz przed monitorem
10 sty 18:55
Eta:
Ejj
Panowie przez duże
P wyluzujcie!

Przedstawiam takie rozwiązanie tego zadania: ( nic nie wspominając o
stycznej
| | 1 | |
dowolna prosta y= ax+b i krzywa y= |
| dla x>0 |
| | x | |
mają mieć jeden punkt wspólny, to
| | 1 | |
ax+b= |
| ⇒ ax2+bx−1=0 warunek Δ=0 |
| | x | |
zatem prosta ma równanie :
| | 1 | | 4 | |
y= − |
| b2+b , AOX=( |
| ,0) i BOY(0,b) |
| | 4 | | b | |
pole trójkąta ograniczonego tą prostą i osiami układu :
Pozdrawiam
10 sty 19:37
Eta:
Poprawię jeszcze chochlika:
zatem prosta ma równanie: y= −14b2x+b
10 sty 19:46
Eta:
11 sty 21:43