liczby wymierne nr 4
5-latek: Wypisz pary wyrazen rownych :
−m2,(−m)2,−m3,(−m)3,(a−b)2, (b−a)2, (a−b)4 , (b−a)4, (a−b)3 , (b−a)3
To bedzie −m3i (−m)3
Teraz jesli napiszsemy ze (a−b)2= a2−2ab+b2 i (b−a)2= (b2−2ba+a2 to moge uznac ze te
pary sa rowne
Czy inne jeszce sa ?
9 sty 11:44
5-latek: Na pewno −m2 i (−m)2 nie sa para wyrazen rownych
9 sty 11:58
J:
(a−b)n = (b−a)n .... jeśli n jest parzyste ...
9 sty 12:01
5-latek: To oznacza ze (a−b)
4i (b−a)
4 sa para wyrazen rownych
Natomiast (a−b)
3 i (b−a)
3 nie sa para wyrazen rownych
Podziekowania
9 sty 12:04
Mila:
(a−b)3
(b−a)3=[(−1)*(a−b)]3=(−1)3*(a−b)3=−1*(a−b)3 i wszystko widzisz.
9 sty 15:29
5-latek: Dzięki Milu
9 sty 16:31