liczby wymierne nr 2 .
5-latek: Oblicz stosujac wzory skroconego mnozenia
Poproszse tyko o potwierdzenie czy zastosowalem dobre wzory
49902= (5000−10)2
2512= (250+1)2
1892= (190−1)2 lub (200−11)2 lub (180+9)2
323= (30+2)3
493= (50−1)3
9 sty 11:02
5-latek: Chociaz ja kawdraty liczb od 1 do 20 znam to mysle jednak ze dla 1892 najlepszse bedzie
(190−1)2 gdzyz latwy bedzie z tego do policzenia podwojny iloczyn liczb .
Proszse zeby ktos potwierdzil te wzory
9 sty 11:10
J:
...jest OK....
9 sty 11:50
5-latek: Dziekuje
9 sty 11:50