pomocy!!!
Partycusia:
ocena: 1 2 3 4 5 6
liczba ucznow: 5 10 30 35 4 5
a) olbicz ilu uczniów otrzymało z testu ocenę bardzo dobrą, jezeli wiadomo, ze srednia
arytmetyczna ocen jest równa 3,6
b) określ medianę tego zestawu
c) określ dominantę tego zestawu danych
9 sty 10:46
irena_1:
Ta liczba 4 pod oceną 5 jest chyba zła? Wstaw tam liczbę n
a)
| 5+20+90+140+5n+30 | |
| =3,6 |
| n+85 | |
285+5n=3,6n+306
1,4n=21
n=15
b)
85+15=100
Pięćdziesiąta i pięćdziesiąta pierwsza ocena to 4, więc mediana=4
c)
Najwięcej jest ocen dobrych, więc dominanta to 4
9 sty 11:04
Partycusia: dziekuję
9 sty 11:25