liczby wymierne nr 1
5-latek: Rozloz na czynniki (mam 6 przykladow w zadnku ale z 2 przykladami klopot
ab+ac+b2+2bc+c2
b2+2bc+c2= (b+c)2
ab+ac=a(bc)
czyli a(bc)+(b+c)2 tak rozpisalem ale wydaje mi sie ze zle
I drugi
1−x2−2xy−y2(tu tez pewnie wzor skroconego mnozenia
9 sty 10:31
razor: ab+ac = a(b+c)
a(b+c)+(b+c)2 = (b+c)(a+b+c) − wyciągamy b+c przed nawias
1−x2−2xy−y2 = 1−(x2+2xy+y2) = 12−(x+y)2 = (1−x−y)(1+x+y)
9 sty 10:34
5-latek: Dzieki
razor
Ale zrobilem w przykladzie a) babola

Zaraz przepisuje do zeszytu
9 sty 10:38