Liczby wymierne .
5-latek: Rozloz na czynniki (w pamieci )(ale te dopisek sobie teraz daruje
ab4−4ax2=a(b4−4x2)=a(b2−2x)(b2+2x)
36x2y4−1= (6xy2−1)(6xy2+1)
a2+2ab+b2−9= (a+b)2−9= (a+b−3)(a+b+3)
Z takimi wyrazeniami sobie poradze ale np takie (zadanie z 1klasy LO (1990
ale np takie
25x2−60x+36
−49x2+14x−1
Tutaj celowo zaznaczylem ze klasa 1LO (technikum ,poznane dzialania na liczbach naturalnych,
calkowitych i wymiernych (i jeszcze ten dopisek w pamieci
9 sty 09:41
5-latek: I jeszce to
Rozloz na czynniki x2−8x+15
czy mozna to tak (x−4)2−16+15= (x−4)2−1= (x−4−1)(x−4+1) =(x−5)(x+3)
9 sty 09:54
Krystek: Popraw znak (x−3)
9 sty 09:56
5-latek: Dziekuje CI

Oczywiscie poprawie .
9 sty 09:58
5-latek: Nie bylo to wcale dla mnie takie latwe (przeczytalem jeszce raz rozdzial o liczbach wymiernych
Ale wlasnie przygladajc sie np temu 25x2−60x+36 zauwazylem ze jest to wzor skroconego mnozenia
(5x+6)2
Natomiast −49x2+14x−1 tu byly wieksze klopoty ale napiszse tak = −(7x−1)2 (moze byc?
9 sty 10:19
5-latek: Juz teraz wiem dlaczego napisali rozloz w pamieci
9 sty 10:22