.
Jaro: 3∫1/(x2+1) ja bym to zrobił w ten sposób =
=3∫1/(x2+12) = 3arctg x +C
ale w odpowiedziach jest ze powinno wyjść
3/2 ln I x2 +1 I +C mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak a nie po mojemu ?
9 sty 01:28
niechciany: przepisz poprawnie tę całkę.
9 sty 01:38
Jaro: ∫3x2+1
9 sty 01:43
niechciany: Nadal czegoś brakuje.
9 sty 01:47
Jaro: sorki ∫(3dx)/(x2+1)
9 sty 01:54
niechciany: = 3 arctgx + C
Możliwe, ze autor zgubił x w liczniku, bo :
| | 3x dx | | 3 | |
∫ |
| = |
| ln(x2 + 1) + C |
| | x2 + 1 | | 2 | |
9 sty 01:57
Jaro: ok dzięki
9 sty 01:59