Problem z geometrią
Arcyksiąże:
Znaleźć równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC o wierzchołkach A = (0, 0), B = (8, 0),
C = (0, 6).
Jakiś sposób na to zadanie ?
9 sty 00:07
kyrtap: taka podpowiedź środek okręgu opisanego na trójkącie to punkt przecięcia się symetralnych
trójkąta
9 sty 00:11
Mila:

I
Równanko: (x−a)
2+(y−b)
2=r
2
S=(a,b) to będzie środek BC
S=((4,3)
r=5
Pisz.
9 sty 00:15
Arcyksiążę:
Równanie z 3 niewiadomymi ?
9 sty 00:24
Eta:
Ejj ... Wasza Wysokość

ten trójkąt jest prostokątny!
9 sty 00:27
Arcyksiążę:
Moja królowo proszę mnie tak nie tytułować ! A skąd mam to wiedzieć tak od razu ?
9 sty 00:28
Mila:
Układ współrzędnych jest prostokątny.
A Δ pitagorejski , boki 6,8,10
(x−4)2+(y−3)2=52
9 sty 00:35
Arcyksiążę:
Dziękuję, teraz dokończę.
9 sty 00:45