jaki to wielokat?
jack: suma liczb bokow i przekatnych pewnego wielokata jest rowna 36.
8 sty 23:42
Janek191:
n + 0,5 n*(n − 3) = 36
n + 0,5 n2 − 1,5 n − 36 = 0
0,5 n2 − 0,5 n − 36 = 0 / * 2
n2 − n = 72
n*( n − 1) = 9*8
n = 9
====
Jest to dziewięciokąt.
8 sty 23:47
jack: dlaczego (n−3)?
8 sty 23:49
Metis: Trójkąt nie ma przekątnych.
8 sty 23:51
jack: to nie powinien byc 8kat?
9 sty 00:00
Metis: 1+2+3+4+5+6+7+8=36
36=36
L=P ...
9 sty 00:06
Janek191:
Powinno być napisane: Suma liczby boków i liczby przekątnych pewnego
wielokąta jest równa 36.
| | n*( n − 3) | |
Wielokąt o liczbie boków n ma |
| = 0,5 n*( n − 3) przekątnych, więc |
| | 2 | |
po dodaniu do liczby boków wielokąta liczby jego przekątnych otrzymamy
n + 0,5 n*( n − 3) = 36
itd.
9 sty 08:26