matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
help!
ewu:
mam z tym problem: (−2
√
3
)
4
(−5
√
2
)
3
20 lis 22:02
Nestor:
a ja nie widzę tu problemu
(a*b)
n
= a
n
*b
n
teraz tak po "chłopsku" .... na rozum
(−2
√
3
)
4
= ( −2)
4
* (
√
3
)
4
=(−2)*(−2)*(−2)*(−2)*
√
3
*
√
3
*
√
3
*
√
3
= 16 *3*3= ...... spróbuj teraz drugi przykład zrobić samodzielnie
20 lis 22:13