| 1+x | ||
jak obliczyć taką całkę metodą całkowania przez części ∫xln | dx | |
| 1−x |
| 1+x | ||
v' = x u = ln | ||
| 1−x |
| 1 | 2 | |||
v = | x2 u' = | |||
| 2 | 1−x |
| 1 | 1+x | 1 | 2 | |||||
..= | x2*ln | − ∫ | x2* | dx
| ||||
| 2 | 1−x | 2 | 1−x |
| 1 | 1+x | x2 | ||||
.. = | x2*ln | − ∫ | dx ....
| |||
| 2 | 1−x | 1 −x |
| x2 | x2−1 | 1 | ||||
... ostatnia całka ... = ∫ | dx = − [∫ | dx +∫ | dx] =
| |||
| 1 −x | x−1 | x−1 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
= −∫(x+1)dx − ∫ | dx = −∫xdx − ∫dx − ∫ | dx = − | x2 − x − lnIx−1I | |||
| x−1 | x−1 | 2 |
| 2 | ||
..racja,źle ... u' = | ... sorry ... | |
| 1−x2 |
| x2 | ||
czyli zmieni sie tylko tyle, źe musisz policzyć ostatnią całkę : ∫ | dx ... | |
| 1−x2 |
| x2 | x2−1 | 1 | ||||
= −∫ | dx = −[ ∫ | dx + ∫ | dx] ... ostatnia rozkład na ułamki | |||
| x2 −1 | x2−1 | x2−1 |
| x2 − 1 | 1+x | |||
odpowiedź do tego zadania to x+ | ln | , a mi wychodzi | ||
| 2 | 1−x |
| 1+x | ||
x+ln | *1/2x2 − ln(1−x2) | |
| 1−x |
| 1 | ||
∫ | dx ≠ lnI1−x2I ... a podejrzewam,że tak zrobiłaś ... | |
| 1−x2 |
| 1 | ||
rozłóż | na ułamki proste .. | |
| x2−1 |