matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz dziedzinę funkcji i oblicz jej granice na krańcach dziedziny
xxx:
3
f(x)=
ln(7−x)
8 sty 22:59
Janek191:
3
f(x) =
ln( 7 − x)
7 − x > 0 ⇒ x < 7 ln ( 7 − x) ≠ 0 ⇔ 7 − x ≠ 1 ⇔ x ≠ 6 D = ( −
∞
; 6) ∪ ( 6 ; 7) ================== oraz lim f(x) = 0 x → −
∞
lim f(x) = +
∞
x→ 6
−
lim f(x) = −
∞
x→ 6
+
9 sty 08:49