podaj przykład dwóch liczb naturalnych a i b takich, że:
Magda: a/b ∊(6/√65 ; 3/√15)
8 sty 22:21
8 sty 22:25
Magda: myślałam o 4,5/√40 ale nie jestem pewna czy to jest dobrze
8 sty 23:24
52:
Zatem Jeśli a=6, to b∊<
√60,
√65}
Znajdźmy teraz b
√60<b<
√65
Wypiszmy wszystkie możliwości
b=
√61 v b=
√62 v b=
√63 v b=
√64=8
Widzimy że jedyną liczbą naturalną z wypisanych jest b=8
8 sty 23:31
Magda: dziękuję bardzo : )
8 sty 23:34
Magda: a mogę wiedzieć dlaczego pomnożyłeś przez 2?
8 sty 23:58
52: Żeby mieć taki sam licznik, bo zazwyczaj w takich sytuacjach sprowadza się do wspólnego
mianownika lub licznika, w tym wypadku łatwiej jest sprowadzić do wspólnego licznika
9 sty 00:04