ciąg arytmetyczny
Kochani proszę o rozwiązanie: OKREŚL PIĄTY WYRAZ CIĄGU ARYTM W KTÓRYM a1=−2 r=5 . Okresl monotonicznosc oraz sumę 20
początkowych wyrazow tego ciagu
8 sty 22:01
Eve: a
5=a
1+19r
monotoniczność: oblicz a
1, a
2, a
3 i sprawdź
8 sty 22:16
===:
a5=a1+4r
8 sty 22:26
Eve: o żesz pomyliło mi się z a
20
8 sty 22:29
===: −
8 sty 22:31
Kochani proszę o rozwiązanie: a1=−2
r=5
więć tak a5 bo piąty wyraz ciągu = a1 +4r czyli a5=−2+4*5 i a5=18 ?
8 sty 22:47
Eve: tak
8 sty 22:49
Kochani proszę o rozwiązanie: a sume 20 to do tego wzoru w/w?
8 sty 22:52
Eve: tak
8 sty 22:53
Kochani proszę o rozwiązanie: CZYLI S20=2a1+19r /2
czy S20= 2a1+4r /2
8 sty 23:12
8 sty 23:15
Kochani proszę o rozwiązanie: i po obliczeniu tego s20 coś jeszcze jest?
8 sty 23:33