matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
limit(ln(sqrt(n+1))-(ln(n))/2)
Brzeczek:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=limit%28ln%28sqrt%28n%2B1%29%29-%28ln%28n%29%29%2F2%29
wiecie jak to rozwiązać by wyszło jak na wolframie czyli 0 w nieskończoności
8 sty 21:42
Dawid:
Może sprowadzić do wspólnego mianownika
8 sty 21:48
niechciany:
1
1
1
= lim [
ln(n+1) −
ln n] = lim [
(ln(n + 1) − ln n)] =
2
2
2
1
1
1
1
= lim [
ln(1 +
)] =
* ln(1 + 0) =
ln 1 = 0
2
n
2
2
8 sty 21:49