matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Sara:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu całki nieoznaczonej metodą przez podstawianie: ∫x−1/3x+1 dx
8 sty 21:41
Eve:
1
t=3x+1⇒x=
(t−1)
3
1
dx=
dt
3
wstawiamy
8 sty 21:50
niechciany:
Skopiowałem twój zapis po czym wrzuciłem go do wolframa który zinterpretował go następująco:
x
2x
∫x −
+ 1 dx = ∫
+ 1 dx
3
3
Wszystko to podstawowe wzory :
2x
2
1
∫
=
∫x dx =
x
2
+ C
3
3
3
∫ 1dx = ∫ dx = x + C Ostatecznie :
x
1
∫x −
+ 1 dx =
x
2
+ x + C
3
3
8 sty 21:55
Sara:
Dziękuję Eve
8 sty 22:08
Eve:
nmzc
8 sty 22:11