rozwiąż równania
Kochani proszę o rozwiązanie: a) 2x
4−12x
3+10x
2=0
b) (6x
2−2x) (81x
2−9)=0
8 sty 21:34
52: No, kochana, jak nie wiesz jak zrobić b) co ciężko będzie z pozostałymi, ale spróbujmy
a)2x
2(x
2−6x+5)=0
Tutaj możesz policzyć deltę i potem miejsca zerowe, w tym nawiasie na gorze...
2x
2(x−5)(x−1)=0
2x
2=0 v x−5=0 v x−1=0
x=0 v x=5 v x=1
8 sty 21:37
5-latek: a) x
2(2x
2−12x+10)=0 to x
2=0 lub 2x
2−12x+10 potrafisz rozwiazac
| | 2 | |
c) zwykle rownanie wymierne (zalozenia co do mianownika i z proporcji ) zapisz ze 2= |
| |
| | 1 | |
b) kazdy czynnik przyrownaj do zero
8 sty 21:39
52: Witaj 5−latek
Ani me ani be, ani kukuryku... I jaki sens to pisać ?
8 sty 21:57
5-latek: Czesc[52]]

Oczekuje pewnie calego rozwiazania . Pewnie chce isc spac
8 sty 22:07
52: Spać, też bym poszedł, ale tyle jeszcze rzeczy jeszcze do zrobienia.
A z rozwiązaniem to pewnie tak i kolejne posty zamieszcza, kurde fajnie jest napisać coś komuś
kto ci za to podziękuje albo powiem Teraz to już rozumiem, to jest mobilizujące a jak piszesz
i ani słychu ani widu to zastanawiasz sie jaki był sens tego pisania...
8 sty 22:11
5-latek:
8 sty 22:13
Kochani proszę o rozwiązanie: hej już jestem
8 sty 22:24
52: już? A może dopiero ?
I jak rozwiązania, umiesz ?
8 sty 22:25
Kochani proszę o rozwiązanie: zależy jak to patrzy. Malucha musiałam połozyć spać
8 sty 22:53
52: Nie wnikam w twoje życie prywatne...
Wiesz jak zrobić te przykłady już ?
8 sty 23:15
Kochani proszę o rozwiązanie: b) (6x2−2x)(81x2−9)=0
6x2−2x=0
x(6x−2)=0
x=0 6x−2=0 /2
3x=1
x=1/3
8 sty 23:25
Kochani proszę o rozwiązanie: (81x2−9)=0
9(9x2−1)=0
9x2−1=0
8 sty 23:29
52: no to tak ładnie ma być zapisane...
(6x2−2x)(81x2−9)=0
To co się da wyciągamy przed nawias
2x(3x−1)*9(9x2−1)=0
18x(3x−1)(9x2−1)=0
I teraz twoja działka
8 sty 23:33
Kochani proszę o rozwiązanie: 18x=0 3x−1=0 9x2−1=0
8 sty 23:39
52: Tak dokończ i pomiędzy równania wstaw "lub"
8 sty 23:41
Krystek: podpowiem , aby nie męczyć młodej mamy
9x2−1=(3x+1)(3x−1)
8 sty 23:43
Kochani proszę o rozwiązanie:
8 sty 23:46
Kochani proszę o rozwiązanie: tzn x=
8 sty 23:47
Krystek: x=.. lub x=.. lub x=..
8 sty 23:48
Kochani proszę o rozwiązanie: to teraz musze rozgryżć przykład c
8 sty 23:52
52: Teraz musisz nam napisać ładną odpowiedź do b)

a potem zrobimy c)
8 sty 23:54
Kochani proszę o rozwiązanie:
8 sty 23:59
Kochani proszę o rozwiązanie: x=o lub x=−13 lub x= 13
9 sty 00:01
52: No dobrze, a w tym c) to możesz na krzyż... tylko tu warto by dać −5x+2≠0
9 sty 00:03
Kochani proszę o rozwiązanie: i tak samo jak tamte?
9 sty 00:08
52: No tak...
9 sty 00:10