Sprawdzenie
st: Dla jakich wartości parametru m równanie
−x2+(m−3)|x|=0,25(m2−1) nie ma rozwiązań?
Prosiłbym bardzo o sprawdzenie poprawności zadania, czy przypadkiem nie przeoczyłem jakiegoś
zapisu, który powinien się tu znaleźć.
Z góry serdecznie dziękuję.
−x
2+(m−3)|x|−0,25(m
2−1)=0
założenie:
Δ<0
| | 1 | | 1 | |
Δ=(m−3)2−4*(−1)*(− |
| m2+ |
| )=m2−6m+9−m2+1=−6m+10 |
| | 4 | | 4 | |
−6m+10<0
6m>10
| 5 | |
| >1 ,a więc 0,25(m2−1)>0 |
| 3 | |
m
2>1
|m|>1 ,więc
m>1 v m<−1
8 sty 21:27
Eve: bym sie zastanowiła, czy dla x>≥0 i x<0 IxI daje takie samo równanie?
8 sty 21:31
Gray: Nie jest dobrze. Mamy: −x2+(m−3)|x| = −(|x|)2 + (m−3)|x|=0.
Oznacza to, że jeżeli równanie −t2 + (m−3)t=0,25(m2−1) będzie miało rozwiązania ujemne, to
wyjściowe równanie też nie będzie miało rozwiązań.
8 sty 22:03
st: Nie jestem w stanie zrozumieć czemu akurat tak to ma być zrobione
8 sty 23:17
Eve: weź x≥0 i zapisz równanie
weź x,0 i zapisz równanie
zobacz różnice
8 sty 23:19
pigor: ..., dla jakich wartości parametru m równanie
[n[−x
2+(m−3)|x|= 0,25(m
2−1) nie ma rozwiązań ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−x
2+(m−3)|x|= 0,25(m
2−1) ⇔
|x|2−(m−3)|x|+0,25(m2−1)=0, a to równanie
− równoważne danemu − kwadratowe względem |x| nie ma rozwiązań R ⇔
⇔
nie ma rozwiązań |x| v ma, ale ujemne |x| , czyli
⇔ Δ=(m−3)
2−1(m
2−1)< 0 v (Δ ≥0 i |x|
1|x|
2>0 i |x|
1+|x|
2<0) ⇔
⇔ −6m+10< 0 v (−6m+10 ≥0 i m
2−1>0 i m−3<0) ⇔
⇔ m >
53 v (m≤
53 i |m| >1 i m< 3) ⇔
⇔ m >
53 v [m≤
53 i (m<−1 v m >1)] ⇔
⇔ m >
53 v m<−1 v 1< m≤
53 ⇔
m<−1 v m>1 ⇔
⇔
m∊(−∞;−1) U (1;+∞). ... i to tyle
9 sty 00:31
st: Po rozpisaniu sobie tych nowych założeń w koncu doszedłem do zrozumienia.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc
9 sty 14:24
a:

πΩ
12 wrz 14:56