Jak wyznaczyć R
MAciek: Może mi ktoś powiedzieć jak wyznaczyć z tego równania R? próbowałem wyciągnąc przed nawias...
R*aF1+P*b+R*bF2=0
8 sty 21:26
5-latek: Masz dodawanie to najpierw do wspolnego mianownika
8 sty 21:29
MAciek: czyli naprzemian pomnożyć przez F1 i F2
8 sty 21:31
5-latek: Wspolny mianiwmik to F1*F2 i tak jak piszsesz
8 sty 21:33
MAciek: zróblilem tak jak mówisz i doszedłem do kolejnego miejsca w którym utknąłem
8 sty 21:35
MAciek: ok zrobiłem
8 sty 21:36
Mila:
| R*a*F2+F1*P*b+F1*R*b | |
| =0⇔ |
| F1*F2 | |
R*a*F
2+F
1*P*b+F
1*R*b=0
R*a*F
2+F
1*R*b=−F
1*P*b
R*(aF
2+bF
1)=−F
1*P*b
8 sty 21:40