styczna do wykresu funkcji
Adrian: Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=x
3−3x
2−9x i równoległej do prostej y=1/3x−2
To co udało mi się obliczyć
f'(x)=3x
2−6x−9
Δ=6+
√37
I co dalej, nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Dzięki za pomoc
8 sty 20:44
===:
... liczył... liczył ... i nie wie co policzył −
8 sty 20:48
===:
Policzyłeś iksowe współrzędne punktów styczności.
Dalej musisz policzyć igrekowe wsp. tych punktów i równania stycznych
8 sty 21:03
Adrian: Właśnie sobie to jakos ogarnąłem

Ale wychodzą dwa równania, mam w jakis sposób policzyć
które jest poprawne, czy oba się zgadzają ? Tego akurat nie wiem.
8 sty 21:08
===:
... narysujesz to zobaczysz −

Będą oczywiście dwie takie styczne−
9 sty 17:32