całka
asd:
| | 1 | |
zrobiłem podstawienie i wyszedł mi taki wynik: |
| (lnx+5)2 Niestety mam problem z |
| | 2 | |
całką oznaczoną.. Sprawdzi ktoś czy dobrze została policzona nieoznaczona ?
8 sty 20:41
Dawid: Źle jest
| | 5+lnx | | 1 | | lnx | |
∫ |
| =5∫ |
| dx+∫ |
| dx=... |
| | x | | x | | x | |
t=lnx
| | 1 | | 1 | |
...=5∫ |
| dx+∫tdt=5ln|x|+ |
| ln2x+C |
| | x | | 2 | |
8 sty 20:48
asd: No tak, ale nie można zrobić od razu podstawienia t=lnx+5 dt=1/x
8 sty 20:56
Dawid: Hmyy no nie wiem
8 sty 21:02
asd: Może ktoś inny się wypowie ?
8 sty 21:09
Dawid:
t=lnx+5
i jak to podstawisz ?
8 sty 21:11
8 sty 21:12
asd: ∫tdt
8 sty 21:14
8 sty 21:14
Mila:
Można .
Po podniesieniu do kwadratu wyniku z 20:41 otrzymamy to samo co u Dawida.
Obydwa sposoby prawidłowe.
8 sty 21:15
asd: Nie rozumiem, jak po podniesieniu do kwadratu da to samo? Mogła byś to rozpisać, czy będzie to
dla Ciebie problem ?
8 sty 21:27
Mila:
x>0
| 1 | | 1 | |
| *(lnx+5)2= |
| *(ln2x+10lnx+25)= |
| 2 | | 2 | |
całki mogą się różnić stałą
8 sty 21:35
asd: No ok, teraz rozumiem, gorzej bo mam teraz do policzenia z tego całkę oznaczoną o granicach
całkowania od 2 do e2 i niestety gubię się w obliczeniach.
8 sty 21:41
Mila:
ln(e
2)=2lne=2
I liczymy:
| 1 | | 1 | |
| (lne2)2+5lne2− |
| (ln2)2−5ln2]= |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | (ln2)2 | | (ln2)2 | |
| *22+5*2− |
| −5ln2=12− |
| −5ln2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
8 sty 21:50
asd: Kurde, nie rozumiem dlaczego na zajęciach dostaliśmy taki wynik:
8 sty 21:55