.
Jacuś: Podpowie ktoś gdzie robie błąd ?
∫13x/ (2x
2 −4x +2)=
Δ=0
x1=x2=1
= 1/2∫13x/(x−1)
2 = 1/2∫ 13x/(x−1)(x+1)
13x/(x−1)(x+1) = A/(x−1) + B/(x+1)
13x= Ax +A +Bx −B
A+B=13
A−B=0
A=13/2
B=13/2
1/2∫ (13/2)/(x−1) + 1/2∫ (13/2)/(x+1) = 13/4 ln I x−1 I + 13/4 ln I x+1 I +C
a to niestety jest źle bo powinno wyjść 13/2 ln I x−1 I + 13/2(x−1) + C
nie wiem umiem znaleźć błędu proszę o pomoc
8 sty 20:34
Eve: przecież (x−1)2≠(x−1)(x+1)
pomyliłeś wzory
powinno byc (x−1)(x−1)
8 sty 20:36
Jacuś: masz racje ale w taki razie wyjdzie
13x = Ax −A +Bx − B
A+B=13
−A−B=0
a z tego nie wiem jak wyliczyć A i B bo to by wychodziło
−A=b
A−A=0
pomożesz ?
8 sty 20:48
Jacuś: sorki A−A= 13 a to jakaś sprzeczność
8 sty 20:49
Jacuś: Pomoże ktoś ?
8 sty 20:54
Eve: a dlaczego ty to robisz przez ułamki proste?
8 sty 21:00
Jacuś: a jak ja mam to inaczej zrobić ? nie wiem co tam podstawić za t żeby mi ten x z licznika
zniknął
8 sty 21:02
Eve:
| | x | | t+1 | | dt | |
∫=13∫ |
| dx⇒ x−1=t, x=t+1, dx=dt ⇒ 13∫ |
| dt=∫dt+∫ |
| |
| | (x−1)2 | | t | | t | |
8 sty 21:02
Eve: mówisz, masz
8 sty 21:02
8 sty 21:04
Dawid: a tam w mianowniku nie powinno być t2 ?
8 sty 21:05
Jacuś: ej rzeczywiście ! dzięki !
8 sty 21:05
Eve: żeś mnie zakołował
8 sty 21:06