oznaczenie
olek: jak zapisać że punkt npA(−2,2) należy do wykresu funkcji
A∊f czy A∊f(x)?
8 sty 20:27
5-latek: Dobre pytanie . A jak zapisujesz funkcje ? samo f = czy f(x)= ....
Przypomnij sobie definicje funkcji
8 sty 20:30
PW: To "nie po szkolnemu", ale zapis A∊f jest poprawny (funkcja jest pewną relacją, a więc pewnym
podzbiorem iloczynu kartezjańskiego R×R).
W szkole powiemy, że A∊Wf, gdzie przez Wf oznaczamy wykres funkcji f.
Natomiast f(x) to wartość funkcji f dla pewnego x, a więc liczba, a nie para liczb. Zapis
A∊f(x) jest niepoprawny.
8 sty 20:40
olek: ale np jeśli f w domyśle oznacza słowo funkcja a nie konkretna funkcja f czy g? chyba za mocno
kombinuję
8 sty 20:51
olek: to było pytanie do 5−latka PW dzięki za rozwianie wątpliwości
8 sty 20:54
olek: a może tak A∊y=f(x)
8 sty 20:55
5-latek: O! . Dobrze wiedziec
8 sty 20:57