aa
Hugo: Kwestia zapisu
czy jak pisze np.
| | 1 | |
lim x−>oo |
| = ... to za kazdym razem musze pisac limesy? czy wystarczy samo wyrażenie |
| | x | |
8 sty 20:25
5-latek: Ogolnie jest tak . Dopoki nie wyznaczysz granicy piszsesz lim→∞
8 sty 20:26
Draghan: Dobry wieczór.

Dawno mnie tu nie było...
Hugo − jeśli już piszesz limes, to jest tak, jak mówi
5−latek. Dopóki w "wyrażeniu"
nie "zniknie" zmienna, dopóty musisz przepisywać tę całą formalną mantrę.
Ale możesz sobie przecież w osobnym równaniu rozpisać wyrażenie, dzięki czemu skrócisz sobie
zapis.
Przykład:
| | n3−4n2 | |
Obliczyć limx→oo an, gdy an = |
| . |
| | n2+2 | |
Rozpisujesz sobie wyrażenie tak, żeby łatwo policzyć z niego granicę.
...i wstawiasz "pod limes".
| | | |
limx→oo an = limx→oo |
| = +oo |
| | | |
9 sty 00:04
Dziadek Mróz:
Ja zawsze robiłem tak:
limn→∞{f(x) = ... = ...} = g(x)
9 sty 00:10
Draghan: O, tak jeszcze prościej.

Hej, too fajne jest!

szkoda że nie wpadłem na to przed
kolokwium, bym jeszcze trochę więcej czasu zaoszczędził...

Ale na przyszłość się w sumie
przyda.
9 sty 00:14