Całka przez części
Dawid: Całka przez części
∫e
2xcos3xdx=...
u=e
2x v'=cos3x
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
...=e2x* |
| sin3x−∫2e2x |
| sin3xdx=e2x* |
| sin3x− |
| ∫e2xsin3xdx=.. |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Czy dobrze jest wykonywane podstawianie? I co dalej teraz znowu podstawiać ?
8 sty 20:11
Eve: tak, dalej
8 sty 20:15
Dawid: u=e2x v'=sin3x?
8 sty 20:17
Eve: tak
8 sty 20:18
Dawid: to się nie będę kręcił w kółko ?
8 sty 20:19
Eve: obliczyłeś?
8 sty 20:19
Dawid: ∫e
2xsin3xdx=...
u=e
2x v'=sin3x
| | e2xcos3x | | 1 | | e2xcos3x | | 2 | |
...=− |
| −∫2e2x*− |
| cos3xdx=− |
| + |
| ∫e2xcos3xdx |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Dobrze ?
8 sty 20:24
Eve: tak, teraz przenieś otrzymana całke na lewo
8 sty 20:34
Dawid: Na lewo czyli gdzie ?
Bo teraz mam coś takiego
| | 1 | | 2 | | e2xcos3x | | 2 | |
e2x* |
| sin3x− |
| ( |
| + |
| ∫e2xcos3xdx) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
8 sty 20:38
Eve: wracasz na początek
∫−2/3∫= to co zostało z końcowego obliczania
8 sty 20:42
Eve:
| | 2 | |
∫e2xcos3xdx− |
| ∫e2xcos3xdx=.... |
| | 3 | |
8 sty 20:44
Dawid: Hmyy nie bardzo rozumiem
8 sty 20:52
Dawid: Wytłumaczy ktoś ?
8 sty 22:39
Eve:
| | 2 | | e2xcos3x | |
∫e2xcos3xdx− |
| ∫e2xcos3xdx=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
teraz odejmujesz 2/3 od 1 i masz 1/3 całki wyjściowej
8 sty 22:44
Dawid: Rozumiem a co z tą resztą całki ? 20:38
8 sty 22:47
Dawid: Bo to co odjęliśmy to wynik 2 działania przez części
8 sty 22:52
Eve: zapisz sobie tak: te całkę −2/3 tej całki= to, co po prawej stronie zostało
pogubiłam się trochę w twoich obliczeniach
8 sty 22:53
Dawid: ∫e
2xcos3xdx=...
I przez części
| | 1 | | 2 | |
....=e2x* |
| sin3x− |
| ∫e2xsin3xdx=... |
| | 3 | | 3 | |
II przez części
| | 1 | | 2 | | e2xcos3x | | 2 | |
....=e2x* |
| sin3x− |
| [− |
| + |
| ∫e2xcos3xdx] |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Ostatecznie to wygląda tak
| | 1 | | 2 | | e2xcos3x | | 2 | |
∫e2xcos3xdx=e2x* |
| sin3x− |
| [− |
| + |
| ∫e2xcos3xdx] |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
8 sty 22:59
Eve: no, to teraz te całkę z prawej razem z 4/3 przenieś na lewo,jakbyś równanie rozwiązywał,
bo to trzeba pomnożyć przez 2/3
8 sty 23:01
Eve: 4/9 sorki
8 sty 23:01
Dawid: | | 1 | | 2(e2xcos3x) | | 4 | |
∫e2xcos3xdx=e2x* |
| sin3x+ |
| − |
| ∫e2xcos3xdx |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
| 4 | | 1 | | 2(e2xcos3x) | |
| ∫e2xcos3xdx+∫e2xcos3xdx=e2x* |
| sin3x+ |
| |
| 9 | | 3 | | 9 | |
| 13 | | 1 | | 2(e2xcos3x) | |
| ∫e2xcos3xdx=e2x* |
| sin3x+ |
| |
| 9 | | 3 | | 9 | |
coś takiego ?
8 sty 23:07
Eve: tak
teraz mnożysz obie strony przez 9/13 i masz całke
8 sty 23:08
Dawid: No troszkę to skomplikowane
8 sty 23:11
Dawid: Dziękuje
8 sty 23:11
Eve: czasem tak bywa, niektóre zadania własnie do tego prowadzą, że niby w kółko, a jednak
dochodzisz do równania ∫=coś+∫ , i musisz stosować proste chwyty
8 sty 23:13
Dawid: Zrobiłem tak
u=e2x v'=cos3x
a gdybym zrobił na odwrót czyli
u=cos3x v'=e2x
też by wyszło ?
8 sty 23:16
Eve: tak, określanie u i v' nie ma znaczenia
co prostsze i łatwiejsze taka zasada
8 sty 23:17
Eve: mnożenie jest przemienne
8 sty 23:18
Dawid: Ok dziękuje
8 sty 23:19
Eve:
8 sty 23:20
Margaret: Zbadaj przebieg zmienności funkcji: f(x)=xe−(n+1)x
8 sty 23:29