Udowodnij podzielność przez 6 n^9 - n
agravka: Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n podana liczba jest podzielna przez 6 :
n9 −n
Pomocy, jestem na etapie kiedy wszystko co mogłem to rozłożyłem na czynniki.
8 sty 20:09
5-latek: Sprawdz kiedy liczba jest podzielna przez 6 .
Musi byc podzielna przez 2 i jeszce przez co?
8 sty 20:11
agravka: 3, ale nie moge do tego dojsc
8 sty 20:12
Eta:
Napisz jak rozłożyłeś na czynniki
8 sty 20:13
agravka: n9−n = n(n8−1) = n(n4−1)(n4+1)= n(n−1)(n+1)(n2+1)(n4+1). Coś takiego?
8 sty 20:16
Bogdan:
a co powiesz o liczbach: n−1, n, n+1 oraz o iloczynie tych liczb?
8 sty 20:18
Eta:
No i bardzo ładnie
zapiszę tak: (n−1)*n*(n+1)*(n2+1)(n2+4)
n−1,n,n+1 −−− to trzy kolejne liczby naturalne
co o nich wiesz?
8 sty 20:19
Eta:
8 sty 20:19
agravka: [...] Dobra dzięki !

"..kolejne liczby naturalne, z których na pewno jedna jest parzysta i
jedna podzielna przez 3" ^^
8 sty 20:19
Bogdan:
już siedzę cicho
8 sty 20:20
Eta:
8 sty 20:21