proszę o rozwiązanie
Michał: wyznacz wartość parametru m dla której dziedziną funkcji
f(x) = √x3 +6x2 + ( m − 7 ) x − m jest zbiór < −5 , −2 > ∪ < 1 , ∞ ) wynik to m
= 10
x3 + 6x2 + ( m−7) x − m ≥ 0
nie wiem czy dobrze myślę
f(−5) = −125 +150 − 5m + 35 − m = 0
−6m = − 60 ⇒ m= 10
8 sty 19:54
Bogdan:

Postać iloczynowa: (x + 5)(x + 2)(x − 1) ≥ 0
Po wymnożeniu trzeba porównać współczynniki przy tych samych potęgach
8 sty 20:12
Michał: po wymnożeniu ( x2 + 2x + 5x +10 )( x − 1) = (x2 + 7x + 10 ( x −1) =
x3 − x2 + 7x2 −7x + 10x − 10 = x3 + 6x2 + 3x − 10
x3 + 6x2 + 3x − 10 = X3 + 6 x2 + ( m − 7 )x − m
3 =m − 7 ⇒ m =10 i − 10 = − m ⇒ m = 10
dziękuję bardzo za naprowadzenie a raczej za rozwiązanie
8 sty 20:55